A világ védikus megközelítésben

Nidhyāna Surya-Devī

Nyúli Keresztút - 1.nap

2020. július 04. - Nidhyana Surya Devi

Ki gondolná, hogy Győrtől 12 kilométerre Pannonhalma felé egy Nyúl nevű községben az ország egyik legszebb zarándokútján mehetünk végig, melynek neve Nyúli Keresztút. Nyúl község területén összesen 15 gyönyörű kereszt található az út mentén, de 14 ebből Jézus szenvedéseinek és keresztre feszítésének eseményeiről állít emléket. Ez a 14 állomásos sokszorosan megszentelt Keresztút egész Magyarországon páratlan, gyönyörűséges tájakon vezet végig, lenyűgöző kilátással, bemutatva a Nyúli dombság páratlan természeti csodáit. Krisztus szenvedésútját végigjárni a nyúli Golgotán testi-lelki felüdülés, tele kalandokkal, látnivalókkal, csodákkal, miközben elmélyülhetünk a Krisztusi út üzenetében, és beleolvadhatunk az Isten által teremtett tökéletes természet nyugalmába. A Pannonhalmi borvidék legjelentősebb települése Nyúl, a bronzkor óta lakott hely. A Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet része. Ez a közel 14 kilométeres túra mindenki számára maradandó élmény, aki végigjárja. A Nyúli Golgota tizenötödik állomása, ami Krisztus feltámadását jelképezi, a hagyományokhoz híven hivatalosan nem része a Keresztútnak. A hívők leginkább tavasszal a Nagyböjt idején, illetve húsvét és pünkösd közötti időszakban szokták végigjárni, de a környékbeliek csupán kirándulás céljából is gyakran végigmennek rajta, illetve nagy kedvence ez a környék a természetjáróknak, hisz egészen különleges természeti képződményeknek lehetünk út közben tanúi, valamint bortúraként is igen közkedvelt az út mentén található löszfalba vájt gyönyörűen felújított borospincék díjnyertes borai miatt. Kisgyerekekkel szerintem érdemes több nap alatt részletekben megtenni az utat, hisz egyben közel 14 kilóméter hosszú ez a zarándok út és ha van rá mód érdemes meg-megállni, kicsit elidőzni egyes állomások közben, nyugodtan gyönyörködni a tájban és betérni egy-egy jó fogadóba, rohanás nélkül.

1. STÁCIÓ = JÉZUST HALÁLRA ÍTÉLIK

20200422_160550.jpg       20200422_160601.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az első keresztet a Győrt és Pannonhalmát összekötő 82-es főút mentén büszkén magasodó nyúli templom bejárata előtt találjuk. Érdemes utunkat azzal kezdeni, hogy egy pár percre betérünk ebbe a gyönyörűen felújított és gondozott 1774 táján épült barokk templomba, melyet Mária Terézia építtetett saját vagyonából, s a királynő által ajándékba küldött kelyhet, valamint XIII. Kelemen pápától kapott Krisztus keresztjének két darabkáját azóta is itt őrzik. A templomban Dorfmeister István gyönyörű freskóit csodálhatjuk meg és a zarándokutunk megkezdése előtt lecsendesedhetünk picit és befelé figyelhetünk, megfogalmazhatjuk milyen kérdésekre keressük a választ majd utunk során. Miután ráhangolódtunk a zarándokút megkezdésére a kedves, fából faragott sorok közt üldögélve, gyújtottunk egy gyertyát Szűz Mária lábainál, és kívántunk valamit. A kereszt mellett még elolvasgattuk a világháborús emlékművön a neveket, majd elindultunk megkeresni a második keresztet.

20200422_160944.jpg

 2. STÁCIÓ = JÉZUS VÁLLÁRA VESZI A KERESZTET

20200422_162450.jpgA templom bejáratát a hátunk mögött tudva indulunk meg előre Pannonhalma irányába a főúton. Ha a jobb oldalon megyünk, láthatunk egy szép emlékművet a borvidék tiszteletére, a Győri Püspökség 1880-ban készült
óriás faprése csodálható meg a Községháza előtt. Továbbmenve jobbra találjuk a község bankautómatáját, ha szeretnénk pénzt levenni, majd az új cukrászdát. Pár métert továbbhaladva a bal oldalon van a régi fagyizó, melynek É-VI a neve, mert Évi néni és Vince bácsi alapították. Ha nyitva van, érdemes betérni egy retro vizes fagyira, vagy egy Traubira. Nem sokkal később jobb oldalt találjuk a bicikli szerelőt, ha szükségünk lenne rá, majd bal oldalt a főteret elérve, hol a bolt mellett Villa Nuul felirat díszeleg tán ezer éve is, ott a tér közepén találjuk a 2. keresztet. Innen indul az út, ami elvezet a vasútállomáshoz, ha esetleg szükségünk lenne rá. Ezen a helyen a szocializmus alatt egy vörös csillag magasodott, de a renszerváltáskor levették és nem sokkal később keresztet állítottak helyére.

20200422_162614.jpg

20200422_162554.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 3. STÁCIÓ = JÉZUS ELŐSZÖR ESIK EL A KERESZTTEL

20200422_163027.jpgEzután ugyanúgy a főút mentén haladunk tovább Pannonhalma felé. Itt még gyorsan van lehetőségünk a boltban venni valamit az útra, amit ihatunk, ehetünk. Elhagyva a boltot és a buszmegállót, a főút bal oldalán rögtön látni fogjuk a harmadik keresztet egy szép fa árnyékában megbújva. Eredetileg ez a kereszt állt a vörös csillag helyén és a falu végét jelölte, de mivel a térképen rögzített tereptárgyként volt jelölve, így a térképészek nem engedték a kommunistáknak, hogy eltüntessék azt, csak, hogy áthelyezzék pár méterrel arrébb. Mikor a vörös csillagot leszedték, oda új keresztet készítettek. Ennél a pontnál olyan érzésem lett, mintha egy kincskereső nyomozós játékban lennénk, ahol a térkép alapján meg kell találni az elásott kicsesládikát.

20200422_163052.jpg

4. STÁCIÓ = JÉZUS ANYJÁVAL TALÁLKOZIK

 A negyedik kereszt megtalálása nem volt egyszerű. Továbbra is Pannonhalma felé haladunk a főúton. Járda hol az egyik oldalon, hol a másik oldalon van csak, majd egy kis hídon áthaladva egyszer csak teljesen megszűnik , elérjük a falu végét és onnantól nagyon bonyolult a továbbjutás. Jobb oldalon egy ideig még van kerítés, majd egy idő után mind a két oldalon csak szántás van. A főút rettenetesen forgalmas, ráadásul kanyarodik, így azt semmiképp nem javaslom, hogy az út szélén haladjanak, főleg nem ha gyerekekkel mennek.

20200422_171227.jpg

Mi egy ideig a bal oldali szántásban gázoltunk, a távolban tisztán látszódik a Pannonhalmi Apátság épülete, majd nagy nehezen átugrottuk az árkot, átsurrantunk a robogó autók közt a másik oldalra és a jobb oldali szántásban mentünk tovább a térdig érő gazban. Közben többször elbizonytalanodtunk, vajon jófelé megyünk e egyáltalán? Van e értelme az életünket kockáztatni és a saras susnyásban a csalánok közt caplatni? Szirénázott agyamban a vészvillogó, hogy tele leszünk kullanccsal, vírusos agyhártyagyulladásban meghalunk... De mikor már a feladás és visszafordulás határán voltam, egyszerre az út jobb oldalán a fák mögül kibukkant egy magányos kereszt a tájban, gyönyörű aranyfénnyel világította meg a nap. Megérte, gondoltam. Nagyon is.

20200422_171330.jpg

20200422_171436.jpgA helyiek által Vörös keresztnek nevezett feszület, ami állítólag Nyúl legrégebbi keresztje, idilli békét sugárzott. Elszégyelltem magam, hogy aggodalmaskodtam, és hagytam, hogy  eluralkodjon rajtam a pánik. Megpihentünk. Ez a szakasz jó önismereti túra volt. Hálás voltam. Boldogan, újult erővel, teli szeretettel indultunk tovább a főútra merőleges úton a kereszt bal oldalán.

20200422_171512.jpg

5. STÁCIÓ = CIRÉNEI SIMON SEGÍT VINNI JÉZUS KERESZTJÉT

A negyedik kereszt bal oldalán induló úton megyünk, s mikor elérjük a házakat, balra fordulunk. Nem sokkal később jobbra fordulunk, az akácossal szegélélyezett földútra, ha figyelmesek vagyunk egy út széli bokorba rejtve meg is láthatjuk a keresztutat jelölő hivatalos piciny táblácskát, ami mindig mutatja egy nyíllal merre kell továbbhaladni.

20200422_172810.jpg

akacos.jpg

Az út egyre emelkedni fog, talpfákkal lesz kirakva, közben jobbra kanyarodik. Mikor elérjük a kereszteződést, balra fordulunk. Út közben megcsodálhatunk egy-két nádfedeles, döngölt falú, akár 250 éves pincét, házat, és az egyre sűrűsödő rendezett szőlősorokat.

20200422_174640.jpgKövessük magabiztosan a földutat a szőlők bal oldalán, majd mikor elágazna az út, ne menjünk be az erdőbe, hanem jobbra haladjunk fölfelé az úton, továbbra is a szőlők mellett, egészen addig, amíg bele nem ütközünk a Gerhai keresztbe, ami mellett fa asztalok és padok várják a zarándokokat. Ha időnk engedi, érdemes felsétálni a kereszt mögött látható dombra, mert állítólag itt található Nyúl legjobb kilátó helye, ahol tökéletes körpanorámában lehet részünk.

20200422_175434.jpg

20200422_175506.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

6. STÁCIÓ = VERONIKA KENDŐJÉVEL LETÖRLI JÉZUS ARCÁT

Szemben állva a kereszttel, jobb kezünk felé indulunk tovább. Lassan belesétálunk a víz által kivájt löszmélyútba. Jobbra csodálatos kilátás terül elén egyszer csak és egy takaros házikó, melyről az ember azonnal fantáziálni kezd, hátha eladó, milyen jó lenne megvenni... s ebben a pillanatban, mikor elöntött a merő áhitat és gyönyör, hirtelen perifériából, ezt az első jobb oldali házat elérve, a lábamnál észrevettem, hogy körülbelül egy másfél-két méter széles feneketlen luk tátong, egy centire onnan, ahova léptem épp. Ki tudja mi mentett meg attól, hogy egyenesen bele ne sétáljak, miközben a kilátásban és a házban gyönyörködtem és ábrándoztam. Mivel itt nincsenek lakóházak, ha belecsúsztam, vagy beleestem volna egyedül, valószínűleg csak hetekkel később találtak volna meg, ha egyáltalán megtaláltak volna. Így hogy a gyermekemmel mentem, fogalmam sincs ő mihez kezdett volna ott a luk mellett, ha én szörnyet halok, távol mindentől, egy dombtetőn. Hisz lehetett ez egy beszakadt pince, mint később megtudtam, ezen a tájékon előfordul, hogy régi pincék felett beszakad a löszös talaj, de lehetett egy régi kút is. Mély volt, az alja nem látszódott. Mondhatom sokkot kaptam. Hirtelen forróság öntött el és nem értettem hogyan éltem túl. Fél centin múlt, vagy talán annyin se. Mért nem nézek a lábam elé? Mit ábrándozok folyton? Ahelyett, hogy figyelnék rendesen az adott pillanatokra, a jelenre, a valóságra, az agyamat folyton elöntik az álomképek és a fantáziámban élem a fél életemet. Figyelj magad elé! Figyelj, mindig a következő pillanatra! Soha, soha többé ne kalandozz el, soha többé ne álmodozz, csak azzal foglalkozz, ami a valóság, ami történik, amerre haladsz, mert az életedbe kerülhet. Ne úgy élj, mint egy holdkóros, aki fel se fogja mi történik körülötte! Figyelj! Figyelj! Mindig előre! A lábad elé. A következő lépésre! Mint a sakkban. Istenem, köszönöm ezt a tanítást is! Belém égetted örökre!

Az út egyre mélyül, a löszfal oldalából növő akácok alagutat képeznek a fejünk fölött. Az autók nyoma mély nyomokat vájt a löszös földútba. A kavicsok csúsznak, nagyon kell figyelni, ahogy ereszkedik lefelé az út.

20200422_182529.jpgVégre meglátom a beton utat. Dobog a szívem. Végre kijutok innen. Végre látom a fényt az alagút végén. Kilépek a növényalagútból. A egyre meredekebb út belefut az Incső utcába. Balra fordulok, majd egy nagy kereszteződéshez érek nemsokára, hol 4 út találkozik. Itt, az egyik kerítés beugrójában eldugva, szinte észerevétlenül bújik meg egy nagy fa takarásában, szerényen, a hatodik kereszt, a Kalmár kereszt, szinte megváltásként. Az embernek sírni volna kedve a megkönnyebbüléstől. De látva ezt a kis csöndes, senkit nem zavaró, remeteként megbúvó keresztet, az ember megtorpan egy pillanatra. Tán nem is olyan bonyolult az élet, mint eddig gondoltam. Tán nem kéne úgy rohanni, hajtani az igát egyre. Tán igaza van ennek a kis feszületnek, ki itt pihen a fa árnyékában e félreeső kis zugban csendesen, elbújva a világ zűrzavara elől. Jó volna oly bátor lenni, hogy az ember merjen néha elcsendesedni egy fa tövében, mint Buddha tette, vagy ez a feszület.

20200422_182603.jpg

7. STÁCIÓ = JÉZUS MÁSODSZOR ESIK EL A KERESZTTEL

20200422_183824.jpg

Az Alsó Héma utcán haladunk tovább lefelé, egészen addig, amíg az bele nem torkollik az Iskola utcába, ahol balra fordulunk és egészen elmegyünk a nagy kanyarodó betonútig, ami a Győrújbarát felé vezető főút. Ebben a nagy kereszteződésben bal kéz felé fogjuk megtalálni a büszkén őrt álló Salamon-keresztet. Itt található egészen közel a Nyúl-Győrújbaráti busz megállója, hol fa asztalból és padokból pihenőhelyet is találunk. Mi eddig jöttünk az első nap. Délután kettőkor indultunk és körülbelül négy és fél óra alatt tettük meg. Innen könnyen megközelíthető a központ, ahonnan indultunk, vagy Nyúl bármely lakóövezeti része, vagy akár a győri busz megállója. 20200422_183842.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nidhyana-surya-devi.blog.hu/api/trackback/id/tr2015675504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása