A világ védikus megközelítésben

Nidhyāna Surya-Devī

A Nagy Megváltó Mantra

2019. május 17. - Nidhyana Surya Devi

mantra.jpgOm Namah Shivaya - A mantrák királya

OM NAMAH SHIVAYA MANTRA - A Nagy Megváltó Mantra

Mikor először olvastam ennek a mantrának az erejéről, ráírtam a kezemre, azért, hogy segítsen leszokni a dohányzásról. Akkor már 20 éve intenzíven dohányoztam, átlagosan napi egy dobozzal szívtam el. Rengeteg terápiát, módszert és mindent megpróbáltam, hogy leszokjak, de nem sikerült, újra és újra visszaestem. Attól a naptól kezdve, hogy a csuklómra írtam ezt a mantrát egy alkoholos filccel, nem dohányoztam. Mikor eszembe jutott, hogy rágyújtanék, ránéztem a mantrára a csuklómon és elmondtam magamban párszor. Ezt a mantrát rajzolom a kezemre az egyetemi vizsgáim előtt is. De akkor is, ha úgy érzem más nagy kihívások, vagy megoldandó feladatok előtt állok.

Ezt a mantrát Panchakshara, az "öt szótagos" mantrának nevezik. 

Az Om szótag nélkül öt szótagból áll (na-mah-shi-vaa-ya), s ez az öt szótag az öt elemet képviseli: föld, víz, tűz, levegő és tér/éter. Képviseli az összes mantrát és tantrát. Ez a mantra a Shri Rudram Chamakam nevű védikus hindu himnuszból származik. A négy Véda közül a Yajur Védában, azon belül pedig a Fekete Yajur Védában található. Célja az volt, hogy az emberek az Istent ne egy kozmikus ember formájú lényként képzeljék el, hanem az Univerzum Atyjának, amely mindenben benne van, mindent képvisel, a világ minden apró részletében, elemében, idejében és terében megtalálható, tehát egymással ellentétes tulajdonságok is részét képezik, mint a jó és a rossz, helyes és helytelen, szép és visszataszító, létező és nem létező. A bölcsek úgy tartják, hogy ez a mantra az élet, a cselekvés és a szeretet.

Invokáló mantra Shivához. Ez a legerősebb, leghatékonyabb és legnépszerűbb mantra. A mantrák királyának is hívják. Akinek ez a mantra folyamatosan vibrál szívében, annak azt mondják nem lenne szüksége lemondásokra, jógára, se meditálásra. Ennek a mantrának a kántálója meghajol Shiva előtt és elindul az Önmegvalósítás útján. Nagyon erős tisztító hatása van. Segít megszabadulni a belső tökéletlenségektől, korlátozó tényezőktől és bűnöktől. Felemeli a lelket és magasabb tudatossági szintre ébreszt.

Olyan ereje van, hogy csak a szótagok kiejtése is megszabadítja a lelket a csalóka elme ösztönös rabságából. Megnyugtatja az ösztönöket, befordítja, befelé koncentrálja figyelmünket, értelmünket, amely hatására szembe nézünk önmagunkkal és meglátjuk saját tudatlanságunkat. Ismétlésével közelebb kerülünk a belső bölcsességhez. Ezt a mantrát ismételve igaz önvalód előtt hajolsz meg, nyugtató, lazító hatása van, segít az összpontosítás képességének fejlesztésében, hogy köszönthessük és tisztelhessük az istenségtől kapott életerőt. Ha ezt a mantrát ismételgetjük, képzeljük el, hogy meghajlunk belső önmagunk előtt, amely segít visszaszereznünk a magunkba vetett bizalmat, hitet.

"Om Namah Shivaya Gurave

Satchidananda Murtaye

Nisprapanchaya Shantaya

Niralambaya Tejase

Om Shri Satguru deva te namah

Om Shri Baba Bajaranga te namah

Om Shri Tilak Swami Paramahamsa te namah

Om Shri Shankara Tilaka Swami Paramahamsa te namah"

Hari Om, Tat Sat

-.-.-.-.-.-.-.

Jelentése:

"Meghajlok az igaz Shiva Guru – a sötétséget eloszlató tudatosság, az isteni jelenlét előtt,

Mely az igazság, tudatosság és az áldott állapot formáját ölti,

Mely mindig jelen van és békével teljes, akiben a béke kegye mindig jelen van,

És akinek a fénye örökké sugárzik,megvilágítja a transzformáció útját."

 

Jelentése szótagonként:

Om - (A-U-M) az egységet jelenti, ez a mantra három állapotra tagolja a világmindenséget: ébrenlét, álom és mély álom állapotokra. Vagy tudatos-tudattalan-tudatalatti. Vagy múlt-jelen-jövő. Vagy jönni-lenni-menni.

Namah (Namaha) - Imádás, hódolat, tisztelet. Meghajlok Shiva előtt.Semmi sem az enyém, mint individuális személyé, minden a tiéd, mint Abszolút Valóságé. Fölajánlom magam "meztelenül"

Na - az Úr elpalástolt kegyelme, ami nem nyilvánul meg. Föld.

Ma- a létező világ. Víz.

Shivaya - Shiva neve itt a mindenben ott lakó tudatosságra vonatkozik. Shiva a te igaz azonosságod, igaz önvalód, a legfőbb abszolút valóság, ami mindennek táptalaja, a legbelsőbb én. Időtlen, formátlan, határtalan tudás, a legfelsőbb Isten, aki a megújulásunk érdekében hárítja el a fejlődésünknek gátat szabó akadályokat. Shiva a jóga mestere, Adiyogi, az Eredeti Jógi, a jóga tökéletes tanára, első guruja. A jóga ászanák létrehozója. A lelki tudományok bölcse, a zene a tánc és más művészetek védője. Feladata az anyagi világ elpusztítása, de ez nem rombolás!, hanem az újrakezdéshez szükséges és elengedhetetlen.

Si - Shivát jelképezi. Tűz.

Va- kegyelmének feltárása, a megnyilvánuló. Levegő.

Ya- a lélek. Éter, tér, vagy Akasa.

Guravé - Guru előtt, aki nem más mint

Sat - igaz, igazság, valóság

Chid - tudatosság, tudat, magasabb szintű megértés

Ananda - áldott, békés, boldog állapot, ellentétektől és különbségektől mentes, teljesen kiegyensúlyozott

Shiva Guru előtt, aki ezeknek a tulajdonságoknak a megtestesítője

Sat, Chid, Ananda szavakkal jellemezzük a Gurukat. Ők mindig ebben a tudatos állapotban vannak.

Murtaje - szobrot, murtit jelent

nis - fosztóképző

pra panchaja - hogy ami sose hiányzik

Shakti - béke

Shantaya - ragozott alakja a Shaktinak

tejase - fény

niralambaya - sose alszik ki (az örökké világító tudatosság, fény)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nidhyana-surya-devi.blog.hu/api/trackback/id/tr5214832558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása