A világ védikus megközelítésben

Nidhyāna Surya-Devī

A Rádzsa Jóga Negyedik Lépcsője

2019. május 21. - Nidhyana Surya Devi

pranayama-course.jpgPRANAYAMA (Pránájáma) - a Prána irányítása

A jóga filozófiája szerint az ember élete meghatározott számú lélegzetből áll. Egy perc alatt általában tizenötször veszünk levegőt. Ha képes vagy lecsökkenteni a légzésszámot a kumbhaka, légzésvisszatartás gyakorlásával, vagy meg tudod állítani a légzést a khécsarí mudra végzésével, akkor megövelheted életed hosszát. Ha egy percen keresztül visszatartod a levegőt, az az egy perc hozzáadódik az élettartamodhoz. A légzésünk megfelelő működése az életünk alapfeltétele. Egy ember 3-4 napig marad életben ital nélkül, 20-40 napig étel nélkül és pár percig lélegzetvétel nélkül. A légzés, az oxigén bevétel mivel legfőbb lételemünk, meghatározza az összes szervünk, sejtünk működését és lelkiállapotunkat, tudatunkat is.

A Pranayama egy eszköz a prána kezeléséhez, kontrollálásához, a Kundalíni felébresztéséhez. Általában „lélegzetszabályozás"-nak vagy „légzőgyakorlatok"-nak hívják nyugaton, és eszerint is tanítják. De ez csak másodlagos, mert igazi célja az uralom a prána fölött. A lélegzés szabályozása csupán eszköz e cél eléréséhez, hiszen tudjuk, hogy a prána közvetlen hordozója a levegő, tehát a lélegzés útján jutunk kapcsolatba vele, légzésen keresztül tudunk pránához jutni. A pránájáma a légzés szabályozásával kezdődik annak érdekében, hogy később a belső energiaáramokat és az életerőt is szabályozni tudjuk. A pránájáma egy egzakt tudomány, és a Rádzsa (astanga) jóga negyedik angája, vagyis tagja.

A Prána jelentése: Pr= fő, elsődleges, ősi, Ana= táplálék, amely összetételből a Prána = ősi, elsődleges táplálék, életenergia. Minden élőlénynek van pránája. Mindenben benne van. Minden élet alapja, az univerzumot betöltő életerő energiája. Mindent ami létezik prána hat át és ellátja a szervezetet oxigénnel. Nem anyag, de anyagban található. Láncszem az anyag, a tudat és az elme között, lehetővé teszi az életet anyagi síkon. Elraktározható a Solar Plexusba, ami a gyomrunk tájékán található harmadik csakra, a Napfonat Csakra. A prána univerzális princípium, minden alapja és kezdete. Ebből fakad minden erő és energia, a mágnesesség is. Bármi ami mozog , működik vagy él, nem más, mint a prána megnyilvánulása vagy kifejeződése. A prána az, ami a szemedben ragyog. A prána energiájától hall a fül, lát a szem, érez a bőr, ízlel a nyelv, szagol az orr, működik az agy és az értelem. A prána az ételből, vízből, levegőből, napenergiából stb. kerül a szervezetbe. 

5 Prána a test különböző részeivel kapcsolhatók össze és különféle funkciókat töltenek be:

 1. Apana - központja végbélnyílásnál, kiválaszt, szabályoz, lefelé és kifelé áramló, kiválasztó és reprodukciós folyamatokat látja el, ürülék, vizelet, magzat születése, irányítja a negatív érzékszervi, érzelmi és mentális tapasztalatok megszüntetését, az immunrendszer alapja, köldöktől a gyökércsakráig terjed. A föld elem uralja.
 2. Samana - központja köldöknél, egyensúlyozó prána, gyomorban, emésztést segíti, a test perifériás részéről a belseje felé áramlik. Levegő szűrése a tüdőben. Az elmében homogenizálja az érzékszervi és mentális tapasztalatokat. Az egész testtől a köldökig irányítja az energiát. A tűz elem uralja.
 3. Prana - központja szívben, táplálé és italfelvétel, belégzés, szív működése, érzékszervek tapasztalásainak befogadása, mentális tapasztalatok. Tovább áramló, előrehajtó, serkentő. Tevékeny tettekhez szükséges. Fejtől lefelé a köldökig irányítja az áramlást. A levegő elem uralja.
 4. Udana - központja toroknál, nyelést szabályozza, életenergia minőségi és mennyiségi átalakítását végzi, test növekedését, beszédet,erőkifejtést, lelkesedést, akarat működését irányítja. Köldöktől fejig irányítja az energiát. Felfelé áramló, az éter elem uralja. 
 5. Vyana - kifelé áramló prána, víz elem uralja, egész testben van hatása, központja az egész test, vérkeringést szabályozza, a test belseje felől a perifériás részek felé áramlik. A keringést irányítja, felelős a víz, a táplálék és az oxigén mozgásáért a testben, érzelmeket, gondolatokat mozgásban tartja, energiával lát el, minden más prána működését segíti, a köldök területéről az egész test irányába hat. A víz elem uralja.

A Prána akkor tiszta, ha nem kíséri gondolat. Minden gondolatra a légzés átalakul. Ha mérges vagy a légzésed zaklatott, ha elcsendesedsz, akkor nyugodt. Még a legminimálisabb gondolat is kihatással van a légzésre, ami befolyásolja a Prána áramlását. A Prána nem egynlő a légzéssel. A légzés Pránát közvetít oxigénnel együtt. A Prána a nádikon keresztül keringa testünkben. Több, mint 72.000 nádi található a testünkben. Egyenrangú a vérkeringéssel.

A 3 alapvető nádi:

 1. Ida
 2. Pingala
 3. Szusumna

A Ida nádi a holddal van kapcsolatban és az Apána Pránával, A Pingala nádi pedig a Nappal és a Pránával. Ha nem edzünk, akkor a Szusumna nádin keresztül nem áramlik. A Prána és az Apána ellenkező hatást fejt ki. A Prána pozitív, kreatív energia, a tápanyagokkal, élettel, meleggel van kapcsolatban. Az Apana negatív erő, pusztító, a halállal, méreganyagokkal, hideggel van kapcsolatban. Pranayamát hajnalban kell végezni, mert olyankor az Ida és Pingala nádi egyszerre működik. A Prána a Szusumnán keresztül áramlik a nádikba és csakrákba.

A Pranayama megjavítja légzésünket, lépésről-lépésre átalakítja. Magasabb szinten végezve, egy Guru irányításával arra is alkalmas, hogy szervezetünk különféle zavarait, betegségeit gyógyítsuk vele.Szabályozza légzésünk ritmusát, „egyenáramúvá" teszi a pránakeringést, így a prána egyenletes, ellenőrzött keringése nyugalmas, kiegyensúlyozott elmeállapotot idéz elő. Az elme működése állandó hullámzás, rezgés; az elmeközegben (csitta) működő, hullámzó, rezgő finom anyagban is az egyetlenegy létező erő munkál: a prána. Az elmeműködés csak a prána-áram egyik módosult erőkifejtése. A lélegzés útján szabályozott, egyenletessé tett pránaműködés tehát kihat az elmeműködésre, a vritti-re, s ezt is egyenletesebbé, nyugalmasabbá, hogy úgy mondjuk, „egyenáramúvá" teszi. Ilyképpen a prána szabályozásával az elmeműködést is meg lehet változtatni.

3 fázisa:

 1. récsaka - kilégzés
 2. púraka - belégzés
 3. kumbhaka - visszatartás

+ a ki- és belégzések közötti átmenetet Patandzsali a "negyedik" (csaturtha) szóval jelöli. Ez a negyedik fázis a mély koncentrációból fakad, létrehozva a tudatfölötti transzcendens létélményt (szamádhi).

A légzés szakaszai:

 1. púraka (belégzés)
 2. antara kumbaka (légzés benntartás)
 3. récsaka (kilégzés)
 4. báhja kumbaka (légzés kinntartás)

A légzés típusai:

A légzés mindig a rekeszizom, illetve a bordakosár mechanikus mozgatásával jön létre, amelyet a légzôizmok végeznek.

 1. hasi légzés
 2. bordaközi légzés
 3. tüdőcsúcsi légzés
 4. teljes légzés (jóga légzés)

A helyes légzés jótékony hatásai:

 • javul a keringés
 • javul az emésztés
 • nő a vitalitás
 • az idegrendszer kiegyensúlyozódik
 • az izomtónus csökken
 • a méregtelenítés fokozódik
 • az immunrendszer erősödik
 • tökéletesedik a memória
 • nő a kreativitás
 • fenntartja és aktiválja a testet és az elmét

A pránájáma az emberi testet behálózó életenergia-csatornák (nádik) megtisztítása. A vezetékek megtisztítása, az ember lelki-szellemi struktúrájának pránával való telítése, "átöblítése" a magasabb tudatfolyamatok érdekében. Már az ászanák hozzájárulnak a nádik "dugulásmentesítéséhez", hogy az életenergia szabadon áramolhasson a nádik által kijelölt medrében. A pránájáma a tudat transzcendens természetének feltárója. A pránájáma célja a légzési folyamat lelassítása, megfékezése és megszüntetése. "Ha a lélegzet nyugodt, úgy a szellem is az." (Hatha-jóga-pradípika 2,2.) A légzés lassulása a tudati funkciók, a "gondolattermelés" csökkenéséhez vezet. A kilégzés és az újabb belégzés közötti szünet (szúnjaka) a meditáció, a szent csend misztériuma.  A tudat fókuszában csak a jelen érzékelhető, a múlt és a jövő eltűnik. 

A pránájáma-technikák számtalan változatát találjuk a nyugati jógairodalomban, de elég kevés szó esik a helytelenül - és főleg a rendszertelenül - végzett pránájáma egészséget károsító hatásáról: "A pránájáma gyakorlása megszabadít minden betegségtől, helytelen gyakorlása viszont sokféle betegséget okozhat. Ha a lélegzet hamis útra téved köhögési rohamot, asztmás fulladást, fejfájást, szembántalmakat és fülbajt, valamint más rendellenességeket okozhat" (Hatha-jóga-pradípika 2,16-17.) A pránajáma gyakorlatok végzése során a fő szempont a mértékletesség, a kiegyensúlyozottság és a józan ész. Csak addig végezzünk egy gyakorlatot ameddig kényelmes. Betegség alatt ne gyakoroljuk. Kora reggeli órákban gyakoroljunk, vagy esetleg napnyugta után, fontos a rendszeresség és hogy mindig egy időpontban végezzük, szabadban , vagy jól szellőző helyen, nyugodt körülmények között. Amikor a pránájámát gyakorlod, akkor figyelned kell az étrendedre. Kerüld a túl sok étel fogyasztását, fogyassz mindig könnyű, gyorsan emészthető, tápláló ételeket. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nidhyana-surya-devi.blog.hu/api/trackback/id/tr3214842252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.