A világ védikus megközelítésben

Nidhyāna Surya-Devī

Hindu Rítusok, Szertartások, Szokások és Tradíciók 2.

Om (Prem P. Bhalla)

2020. július 10. - Nidhyana Surya Devi

om-for-yogic-communication-banner-1160x480.jpg

Om (Prem P. Bhalla)

Miért tartják a hinduk szentnek az „Om”-ot?

Az „Om” egy ünnepélyes és szent kifejezés. Az „Om” mantrát kántálni minden hindu számára egy tisztító gyakorlat. A legnagyobb boldogság forrása. Az „Om” a legszentebb szó. Manapság úgy is szokták írni, hogy Aum. A három szótag a+u+m Brahma-t, Vishnu-t és Maharesh-t (Shankar) jelöli és az áldásaikat idézi meg, és hívja segítségül. A három szótag szintén képviseli a három Védát – Rig Veda, Yajur Veda és Sama Veda.

Az „Om” minden vallás és vallásos szent irat forrása. (szerk: hasonlatos a kereszténységben, a judaizmusban és az iszlámban használatos Ámen szóhoz). Az „a” szótag úgy hordozza az emberiséget, mint egy ló. Az „u” szótag a kondíciók és a helyzet mutatója.  Az „m” szótag az élet ritmusára és dallamára utal. A szent és misztikus „Om” kiejtését úgy nevezzük Om-kar vagy On-kar. Ez az élet melódiája. Brahma hangja.  A legfelsőbb hatalom és legfelsőbb erő. Ezért alapvetően létfontosságú az „Om”-ot kántálni minden erre alkalmas, áldásos tevékenység előtt. Egyszerre tekintik misztikusnak és erőteljesnek, hatásosnak. Időtlen idők óta, a hívők nagyon nagyra becsülik és mélyen tisztelik az „Om-kar”-t. Nagyon sok vallásos könyvben magasztalják az „Om”-ot.

meaning-of-upanishad_1.jpg

A Kathupanishad-ban (12/15) Yamdev mondja Nachiketa-nak:

              Nachiketa, elárulom neked annak a szónak az erejét, amit a Védákban dicsérnek és a hívek (bhakták) a legmélyebb szeretettel ismételnek. A szó a Védák esszenciája (alapja, lényege). A hívők (bhakták) nyelvjárása, és a tanult tudósok gyakorlata. Ez az „Om”, csakis az „Om”.

Megintcsak a Kathupanishad-ban (1/2/16-17) hangzik el, hogy az „Om” Brahmát képviseli - a Teremtő. Még Brahmánál is korábbról származik. Az „Om” ismeretével az embernek minden vágya teljesül. Ez a legtökéletesebb alap és a legutolsó menedék mindenki számára. Ennek ismerete által minden hívő (bhakta) megleli a méltóságát a Brahmaloka-ban (Brahma hajlékában, vagyis ahol Brahma lakozik).

A Mandukya Upanishad, Agam Prakaran (25) ezt tanácsolja:

Az elmének az „Om”-ra kell összpontosítania. Az „Om” félelem nélküli felszabadulás. Ki erre koncentrál, annak soha sehol nem kell félnie.

A Bhagavad Gita-ban (8/13) Sri Krishna ezt mondja:

Bárki, aki kontrollálja az elméjét és annak tudatában ismétli az „Om” szót, hogy az Brahmát fejezi ki, s hogy a lélek a homlokban lakozik, amikor rám gondol, lelke elhagyja a testet, hogy elérhesse a legfelsőbb, végső célt.

Megintcsak a Bhagavad Gita-ban (17/24), Sri Krishna azt mondja, hogy minden kiváló ember tudja, hogy amikor Véda mantrákat kántálunk és vallási szertartásokat, vagy felajánlást végzünk, olyankor azzal kezdjük, hogy a Legfelsőbb Lélekre emlékezünk és az „Om”-ot kántáljuk.

A Gopath Brahman-ban azt mondják, hogy ha nem használjuk az elején az „Om”-ot, akkor semmi eredménye nem lesz a mantra kántálásának. Az „Om”-ot kántálni a mantra előtt fokozza a mantra hatását, erejét. Az „Om” Shivát reprezentálja, a mantra pedig Shaktit. Mikor együtt kántáljuk, a cél megvalósul. Mind az Upanisadok, a Dharmashastrák, a Gayatri mantra és az összes többi mantra, amit a yagya végzésekor, vagy istentiszteletkor használunk, „Om”-mal kezdődik.

om_20_40528hz_20-_20meditative_20mind.jpg

Egy hangos, hosszú hanggal, odaadóan kell kántálni az „Om”-ot. Egy rezgő érzést és vibráló energiát termel bennünk. Minden pocikánkat átjárja. Ekkor az elme egységet és a szilárdságot érzékel. A hangunk megnyugszik. Az elme negativitását lerombolja. A test felélénkül. Az ember elfelejti a világi gondolatokat. Felébred a bennünk szunnyadó belső erő. Az önbizalom növekszik. Mivel az életerő függőlegesen mozog, az „Om” 7-szer, 11-szer, 21-szer, vagy 51-szer való kántálásával a szomorúság, a kiábrándultság és csalódás eltűnik és helyette növekszik az elégedettség. Mikor csoportosan kántáljuk, a jótékony hatása sokkal erősebb. A fizikai és lelki egészségünk megőrzőse érdekében minden nap néhányszor el kell kántálni az „Om”-ot, nyugodt elmével.

Még a tudósok is egyetértenek abban, hogy jótékony hatású az „Om” kántálása. A jóga ászanák és gyakorlatok nem hatnak teljes mértékben az agy működésére. Az „Om” kántálása viszont az egész agyra hatással van. Az elektromos hatása az „Om”-nak megtisztítja a nemkívánatos lerakódásokat az agyban és elősegíti a jó közérzetet, előmozdítja a jólétet. Kántáld az „Om”-ot és boldog leszel.

Gondolkodj rajta…

„Az Upanisadok az életem vigasztalásai. Halálom után is vígaszt nyújtanak majd nekem.” – Arthur Schopenhauer, német filozófus (1788-1860)

fordította: Nidhyāna Surya-Devī

A bejegyzés trackback címe:

https://nidhyana-surya-devi.blog.hu/api/trackback/id/tr6815992644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása